write to me on skype!
0888 365 366

Обследване на сгради

КАК ДА ПОДОБРИМ ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА СГРАДИТЕ?

 

Термографското обследване за загуба на топлина и енергийната ефективност са важни мерки, които всеки би трябвало да предприеме за контрол на качеството при изграждане или обновяване на своя дом. Причините за загубата на топлина може да варират от изпускане на въздух през комини, тавани, стенни отвори, врати и прозорци и да достигнат до 50% от общото потребление на енергия в сградата.

Термографските камери са инструмента, чрез който се извършва обследване на сгради и помага да се разкрие липсата на изолация, загубата на топлина, неизправности с подово отопление, компрометирани покриви, откриване на течове във ВиК инсталации, електрически проблеми и др. Откриването и локализирането на всички тези проблеми, които са невидими за невъоръжено око, става чрез термографските изображения и снимки. Те представят убедителни доказателства и на база на тях се изготвят доклади за реалното състояние на обследваната сграда и се дават препоръки и полезни съвети за най-добрите подобрения и ремонти, които трябва да се направят.

Показали сме Ви две снимки на стари сгради с частично санирани апартаменти и една снимка на сграда ново строителство с поставена изолация на цялата сграда. Термографската камера отчита разликата в температурата, като студеният цвят е показан в зелено, а високата температура в червено. Частично санираните апартаменти, задържат топлината в помещенията и затова цветът на снимките при тях е в зелено. Апартаментите оцветени в червено не са санирани, нямат изолация и температурата, която е в помещенията излиза навън през стените и прозорците.  На снимка №3, която е на сграда ново строителство с направена топлоизолация се вижда, че цялата е в синьо зелен цвят и само около дограмата е червено, което показва, че топлината остава в сградата и само малко излиза през дограмата, но това е нормално, тъй като е необходимо да има циркулация на въздуха.

                           снимка № 2                                                                                                   снимка №3

IR 6031                                        IR 6044

Както повечето хора знаят новите сгради трябва да отговарят на съвременните стандарти за енергийна ефективност и на строителните норми. Те са направени с дебела изолация, качествена дограма на прозорците и добре уплатнени външни врати. При тях загубата на топлина е минимална в рамките на нормалното, а сметките за отопление ниски.

Най-големите проблеми, с които се сблъскваме е при панелните и тухлените жилища, които са строени преди да навлязат новите изисквания при тяхното строителството. Загубата на топлина и енергия при тях е огромна и колкото и да отопляваме, топлината излиза и сметките растат. Целта на обследването на сградите с термографска камера е да оптимизира разходите, като предостави доказателственният материал, къде точно са проблемите пред строителният надзор и инвеститорският контрол. След извършване на санирането и смяната на дограмата е препоръчително да се извърши контрол, чрез термографско обследване за да се провери дали има пропуски при монтирането на изолацията, при дограмата дали има обърнати стъклопакети, дали уплътненията са сложени добре и от там да има изтичане на топлина през зимата.

ВАЖНО: Преди да се престъпи към саниране е задължително да се направи първо архитектурно и конструктивно обследване на сградите и направи подробно описание на всички носещи конструктивни елементи, а след това и обследване за енергийна ефективност с цел да се установи съществуващото състояние на енергопотреблението на сградата и мерките, които трябва да се предприемат и внедрят за гарантирано намаляване на енергопотреблението. Изпълнение на тези две обследвания могат да бъдат извършени качественно, само ако са ползвани доказателствения снимков материал, от извършено преди това термографско обследване на сградата.

Разчитайте на нас, когато искате да разчитате на себе си. Ако имате нужда от термографско обследване на сграда, обадете се за консултация сега на телефон 0888 365 366 или изпратете запитване за конкретна оферта и разрешете проблема си още днес. Ние сме сертифицирани и работим с професионална термографска камера от най-висок клас FLIR T660.

 

Свързани материали: